De tab Regels
Deze tab bevat een lijst met een overzicht van alle geometrische regels in de gekozen module.
Eén lijn in de lijst stelt één regel voor. De lijst bevat 3 kolommen. De eerste kolom is het soort van regel. De tweede en derde kolom beschrijven de subgeometriëen van die regel.
Indien u een regel in de lijst selecteert gebeuren er twee dingen:
•????? Onderaan worden de instellingen van de regel weergegeven zoals dimensienaam, waarde, ...
•????? In de tekening zelf zullen de geometriëen van de regel aangeduid worden met stippellijnen. In het onderstaande voorbeeld zien we dat twee vlakken van de plaat in stippellijn staan van een regel die de breedte van de plaat bepaalt.
De eigenschappen van regels
De eerste vier eigenschappen zijn enkel beschikbaar voor dimensies.
Dimensienaam: De naam gebruiken we als unieke herkenning van de dimensie in de module. De naam moet op z’n minst één letter bevatten. De naam mag cijfers bevatten zolang het eerste karakter géén cijfer is. Een naam kan enkel door één dimensie binnen de module gebruikt worden.
Zichtbaar: Dit maakt de dimensie zichtbaar in het Macro nazien dialoogvenster. Hiermee kan u dimensies die vergelijkingen bevatten en dus toch niet gewijzigd kunnen worden verbergen. Het kan ook nuttig zijn dat men de waarde van een dimensie kan bekijken zonder dat men deze kan aanpassen. U kan een dimensie plaatsen die enkel en alleen dient om de waarde van die dimensie te kunnen bekijken: als waarde voor de dimensie geeft u een getal in (geen vergelijking) en het type zet u op flexibel.
X : Met deze knop verwijdert u de geselecteerde regel.
Waarde: Dit kan een gewoon getal, een dimensienaam of een vergelijking zijn. Als u hier een dimensienaam invult dan zal de waarde van deze dimensie gelijk gesteld worden met de waarde van de dimensie die u invult. U kan dan nog een stap verder gaan en een vergelijking ingeven zoals bijvoorbeeld “Lengte1+Lengte2”.
De volgende symbolen kan u gebruiken om vergelijkingen te maken:
• + - / * : optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.
• sin( ) cos( ) tan( ) : Berekent de sinus/cosinus/tangent van de waarde die tussen de haakjes staan. De waarde tussen de haakjes kan op zich dan weer een variabele of vergelijking zijn.
• ( )^ : Het kwadraat.
• sqrt( ) : De vierkantswortel.
Type: Het type bepaalt de flexibiliteit van de waarde van de dimensie:
• Instelbaar bij ontwerp: De waarde van de dimensie is een getal en kan tijdens het toepassen van de macro gewijzigd worden (de dimensie zal instelbaar zijn in het Macro nazien dialoogvenster!).
• Vaste waarde: de waarde moet een getal zijn. Deze waarde is achteraf niet instelbaar tijdens het toepassen van de macro.
• Flexibele waarde: Moet u gebruiken indien de waarde van de dimensie beïnvloed kan worden door andere dimensies. Indien u bijvoorbeeld een vergelijk ingeeft dan moet deze instelling aan staan (meestal wordt dit reeds automatisch voor u gedaan).
Richtingen van regels
Als laatste eigenschap moet u één van de onderstaande afbeeldingen selecteren.
De afbeeldingen zijn afhankelijk van zowel het soort regel als van de subgeometriëen.
De afbeelding die u selecteert bepaalt de ‘context’ waarin de regel geïnterpreteerd moet worden.
We verduidelijken met behulp van enkele voorbeelden:
Eerst volgen 4 scenario’s van een dimensie tussen twee vlakken van verschillende platen:
Hier werd een lege spatie tussen de platen gekozen:
Hier laten we de elementen over de afstand ‘in elkaar’ vloeien.
De éne plaat wordt hier voorbij de andere gestoken. Welke plaat voorbij welke plaat steekt hangt af van de volgorde waarin de subgeometriëen geselecteerd werden tijdens het aanmaken van de regel.
Opnieuw één plaat steekt de andere voorbij maar de rollen draaien om.
Dit is een Op elkaar regel. In dit geval zetten we de twee uiterst rechtse vlakken op elkaar met het ‘lichaam’ van de platen in dezelfde richting.
De vlakken in het midden werden op elkaar geplaatst met hun lichaam in tegenovergestelde richting.
Er zijn nog andere situaties mogelijk zoals afstand tussen vlak en lijn, cilinder en lijn, ... maar de werking is altijd gelijkaardig.